#Пошук бенефіціарів

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник?

LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
Навігація по сторінці
За кожною компанією стоять люди, які мають на неї вирішальний вплив. Цих людей називають бенефіціарами. У цій статті детальніше аналізуємо питання.

Увага до бенефіціарів зросла в останні роки з кількох причин. 

По-перше, зобов'язання ідентифікувати власників є частиною законодавства про боротьбу з відмиванням грошей і корупцією. Регулятори в усьому світі висувають особливо суворі вимоги до фінансових і банківських установ щодо перевірки своїх клієнтів та їхніх операцій.  

По-друге, інформація про осіб, які здійснюють контроль, необхідна з точки зору управління ризиками. Знаючи, хто керує бізнесом, можна приймати рішення про співпрацю.  

Що таке бенефіціар? 

Бенефіціар - це особа, яка прямо або опосередковано контролює бізнес, приймає рішення та отримує вигоду від діяльності компанії.  

В більшості країн, і в тому числі в Україні, це поняття означає:  

  • Володіння значною часткою статутного капіталу компанії (25% і вище). 

Або непрямий вплив: 

  • Володіння більш ніж 25% прав голосу, право обирати членів правління, користуватися активами право ухвалювати значущі рішення тощо.  При цьому, формальне володіння та статус особи не є визначальними - а скоріше її можливість впливати на діяльність компанії. 

Точне визначення закріплене в ЗУ № 361-IX від 06.12.2019 р. “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”. В юридичній термінології, тотожно КБВ часто використовуються поняття “контролер” або “вигодоодержувач”. 

Згідно із законодавством, українські компанії зобовʼязані розкривати дані про своїх бенефіціарів.  

Основним джерелом інформації про бенефіціарів в Україні є Єдиний державний реєстр (ЄДР).  

Види бенефіціарів 

Закон України № 361-IX також виділяє декілька видів кінцевих бенефіціарних власників. 

Це фізособи, що мають вирішальний вплив на діяльність: 

  • Юридичних осіб, 
  • Трастів, 
  • Правових утворень подібних трастам. 

При цьому, кінцевий бенефіціарний власник юридичної особи чи трасту може здійснювати управління навіть через довгий ланцюг володіння або контролю. Тобто не важливо наскільки складною і довгою є структура власності, скільки компаній-посередників є між організацією та її реальним контролером.  

Номінальна та бенефіціарна власність 

Почнемо з досить чіткої концепції: бізнес може мати одного або більше законних власників. Це стосується будь-якої організаційно-правової форми компанії. Наприклад, в акціонерному товаристві юридичними власниками є акціонери, тобто юридичні або фізичні особи, які володіють частками в статутному капіталі.   

Однак юридичний власник не завжди є реальним власником. Досить поширеною практикою для компаній є вибір "номінального власника", за підписом якого випускаються акції, але він не має реального впливу на управління компанією.  

Номінальні власники не вважаються за законом бенефіціарами - через те, що вони мають вплив лише формально.  

Окрім того, засновниками/власниками можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи, в той час, як кінцевий бенефіціар - це завжди фізособа чи група осіб. 

Які права мають бенефіціари? 

Вплив вигодоодержувачів на організацію може мати різний характер, залежно від організаційно-правової форми. 

Так, кінцевий бенефіціарний власник бізнесу - це особа що має одне з таких прав: 

  • Право користуватися активами, 
  • Отримувати дохід від діяльності, 
  • Впливати на органи управління підприємства та їх склад, 
  • Ухвалювати важливі рішення й вчиняти правочини. 

Але уявімо траст, у якому бенефіціарами виступають неповнолітні особи. В такому випадку вони не мають право ухвалювати рішення щодо майна та безпосередньо не є власниками - але можуть отримувати вигоду з нього при виконанні певних умов (досягнення повноліття чи пенсійного віку, потреби в навчанні тощо). При цьому доступ до інформації про траст та права можуть бути обмеженими. 

Як визначити кінцевого бенефіціарного власника? 

Пошук бенефіціарів займає особливе місце в процесі KYC/AML (протидії відмиванню коштів). Законодавство щодо бенефіціарних власників в останні роки стає все більш жорстким в більшості юрисдикцій, що є новим комплаєнс-викликом для компаній і потребує пильної уваги. 

Кінцевий бенефіціарний власник - це той, хто насправді “сидить за кермом” компанії. Вимога щодо його розкриття є важливою для регуляторів та інших бізнесів.  

Часто реальні власники ховаються під довгим ланцюжком офшорних компаній, брокерів, банків-зберігачів та інших фінансових установ. Така практика, не будучи незаконною сама по собі, може бути прикриттям для податкового шахрайства, відмивання грошей та іншої незаконної діяльності. 

Не знаєте хто є кінцевий бенефіціарний власник? Допоможе LIGA 360: 

1. Зайдіть в розділ "Компанії та персони" в LIGA 360.

2. Введіть назву/код ЄДРПОУ підприємства або філії, чи скористайтесь комбінованими запитами (адреса+назва, частина назви+код тощо). Найбільш релавантні резвльтати будуть на початку списку.

company ssearch

3. Натисніть кнопку “Перевірити досьє” - і ви побачите всіх КБВ організації, деталі щодо їх частки статутного капіталу й права голосу, тип бенефіціарного володіння. Додаткова інформація міститься в розділі “Дані з ЄДР”. 

бенефіціари

4. Встановіть компанію на контроль, щоб слідкувати за змінами.  

Як отримати інформацію про бенефіціарів компанії? 

Варто врахувати, що довідка про кінцевого бенефіціарного власника буде доступна не завжди. 

А) По-перше деякі організації можуть в принципі не мати КБВ.  

Б) По-друге певні категорії юросіб - профспілки, адвокатські організації, органи місцевого самоврядування тощо - звільнені від подання інформації про своїх контролерів.  

В) Також якщо фізособа є одноосібним власником підприємства - додатково вказувати її як бенефіціара не потрібно. 

Але навіть в таких випадках ви можете дізнатися про осіб, що теоретично можуть мати опосередкований вплив на організацію.  

Якщо кінцевий бенефіціарний власник прихований - зверніть увагу на звʼязки з політично значущими особами та проаналізуйте звʼязки компанії. Ви можете рівень за рівнем відкривати повʼязані адреси, організації, персони - та розкрити навіть найскладніші структури власності та приховані звʼязки. 

Як захистити свій бізнес 

Недостатня перевірка бенефіціарів має негативні наслідки як для бізнесу, так і для цілих країн. Корупційні схеми під прикриттям підставних компаній коштують країнам до трильйона доларів США на рік. 

Такі розслідування, як Pandora Papers та Troika Laundromat, довели, що компанії можуть мати надзвичайно складні структури, щоб приховати КБВ. Це призводить до прикрих випадків, коли фінансові установи приймають на роботу підсанкційних осіб або осіб, причетних до відмивання грошей. Помилки коштують надзвичайно дорого, зі штрафами в країнах ЄС до 5 мільйонів євро або до 30 років ув'язнення.  

Щоб уникнути ризиків, вашій компанії необхідно провести належну перевірку бенефіціарів з LIGA 360. 

Платформа регулярно поповнюється новою інформацією, а файли компаній завжди актуальні. LIGA 360 надає багато інших переваг для бізнесу: 

  • Вчасно виявляйте ризики, уникаючи штрафів за сумнівні ділові зв'язки. 
  • Заощаджуйте час та людські ресурси, автоматизувавши перевірку бенефіціарних власників. 
  • Доповніть досьє партнерів та клієнтів у вашій компанії цінними даними. 

Питання та відповіді

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник? 

Кінцевий бенефіціарний власник (КБВ) - це фізична або юридична особа, яка реально володіє і контролює щось - підприємства, фонди, трасти тощо. 

У багатьох випадках юридичні власники організації, чиї імена формально вказані в документах, діють від імені КБВ і не мають кінцевого контролю.  

Така форма власності є законною, але вона також може бути використана для відмивання грошей та ухилення від сплати податків. Тому дуже важливо ідентифікувати законних власників та кінцевих бенефіціарних власників перед тим, як залучати нового клієнта або підписувати контракт. У багатьох країнах бізнес зобов'язаний проводити такі перевірки на законодавчому рівні. 

Де знайти інформацію про кінцевого бенефіціарного власника? 

Зробивши запит в ЄДР або використавши платні платформи, такі як LIGA 360. Платні платформи дають набагато більше переваг та інструментів, щоб визначити навіть найбільш заплутані схеми.  

Яка може бути причина відсутності кінцевого бенефіціарного власника? 

Організація може не мати КБВ - але тоді варто зазначити причину. Для прикладу, можуть бути відсутні фізособи які відповідають критеріям (не мають достатньої частки статутного капіталу, ваги впливу). 

#Пошук бенефіціарів
Наступні кроки
LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
03.07.2024, 11:13
Цього літа LIGA ZAKON пропонує найвигідніші умови на нове рішення LIGA360.
LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
02.07.2024, 14:51
Ці інструменти допоможуть захистити бізнес від санкційних ризиків