#Комплаєнс

Види комплаєнсу і коли він може знадобитися 

LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
Навігація по сторінці
У цій статті ми розглянемо які існують типи вимог, і чому їх так важливо дотримуватися компаніям.

Уявіть собі шахіста, який не знає правил гри, або вчителя музики, який не знає нотної грамоти. Навряд чи вони досягнуть успіху, чи не так? 

Так само і ведення бізнесу починається з розуміння різних правил і нормативів. Щоб мати змогу працювати, компанії повинні відповідати законам і дотримуватися галузевих стандартів. Ця практика називається комплаєнс.  

Комплаєнс у бізнесі 

Корпоративний комплаєнс є невід'ємною частиною будь-якого бізнесу.  

Це означає, що персонал компанії дотримується всіх чинних нормативів і законодавчих вимог, а також внутрішніх політик і процедур. Відповідно, комплаєнс розділяють на зовнішній та внутрішній.  

Ось кілька причин, чому менеджменту варто приділяти особливу увагу на процедуру: 

  • Для того, щоб уникати штрафів та правових ризиків, 
  • Для того, щоб захищати ділову репутацію, 
  • Для того, щоб забезпечити краще розуміння обовʼязків, правил поведінки серед персоналу, 
  • Для того, щоб сприяти прозорості та етичності діяльності компанії. 

Наявність ефективної комплаєнс-програми корисна для бізнесів будь-яких масштабів та видів діяльності. У великих компаніях для забезпечення дотримання процедури можуть створюватись окремі підрозділи або закріплюватися один або декілька відповідальних співробітників. 

Які існують види комплаєнсу? 

Кожна бізнес-операція є регульованою. Організації повинні дотримуватися податкових правил, вимог до фінансової звітності, законів про захист даних тощо.  

На додаток до законодавчих вимог, компанія може запроваджувати внутрішні правила для персоналу. У вас може бути політика щодо того, як члени команди повинні поводитися з конфіденційною інформацією або в надзвичайних ситуаціях.  

Далі розглядимо основні види комплаєнсу в українських компаніях. 

Податковий комплаєнс 

Цю процедуру логічно розуміти як уникнення порушень податкового законодавства. Це передбачає обов’язок не тільки правильно розраховувати податки, а й своєчасно їх сплачувати та належним чином подавати податкові декларації. 

Основний документ, що регулює питання в Україні представлений Податковим кодексом України. Його ви можете легко знайти в LIGA360, як і всі інші повʼязані нормативно-правові акти. Також на нашій інформаційно-аналітичній платформі ви знайдете розʼязнення від Податкової, експертну аналітику та зможете встановити моніторинг змін законодавства.  

Трудовий комплаєнс 

Означає дотримання вимог українського трудового законодавства, місцевих законів, внутрішніх правил та стандартів спілкування між співробітниками. 

Таких правил мусить дотримуватися кожна організація незалежно від розміру. Ця категорія комплаєнсу стосується широкого кола вимог - зокрема питання захисту даних, конфіденційності, безпеки на робочому місці, порядку звільнення та найму співробітників. Вони мають важливе значення для зменшення ризиків і захисту працівників компанії та їхніх даних.  

Антикорупційний і санкційний комплаєнс 

Він включає в себе кроки, яких вживає бізнес, щоб запобігати фінансовим злочинам і співпрацювати з недобросовісними організаціями чи фізособами.  

Перевірки щодо протидії відмиванню грошей (AML) та "знай свого клієнта" (KYC) є тими процедурами, що вживають компанії, щоб забезпечити дотримання вимог. Вони обовʼязково перевіряють клієнтів - їх історію та приналежність до санкційних списків, щоб запобігти незаконним діям, таким як корупція, шахрайство, фінансування тероризму та відмивання грошей.   

LIGA 360 надає дані українських компаній та фізосіб, щоб ви завжди були впевнені у тих, з ким співпрацюєте. 

Кримінально-правовий комплаєнс 

Стосується внутрішніх заходів компанії для запобігання злочинам.  

Питання є складнішим, ніж здається на перший погляд, враховуючи велику кількість норм, яких необхідно дотримуватися в комерційному праві.  

На рівні законодавства багатьох країн вводиться кримінальна відповідальність за певні економічні та фінансові злочини. Особливо відповідальними є галузі фондового ринку, фондових бірж і цінних паперів, дотримання вимог про конкуренцію та запобігання корупції, екологічне та податкове кримінальне право.  

Суворі правила не лише створюють ризики відповідальності для компаній. Це також може призвести до кримінальної відповідальності для менеджерів. 

Антимонопольний комплаєнс 

Щоб уникнути високих штрафів та правових ризиків, компанії мають дотримуватися вимог антимонопольного законодавства. В цьому допоможуть наступні кроки: 

  1. Інформування працівників про поведінку, яка порушує антимонопольне законодавство, та пов'язані з цим потенційні покарання. 
  2. Надання працівникам і керівникам ефективного способу повідомляти про підозри в порушенні. 
  3. Постійний моніторинг національного законодавства про економічну конкуренцію та міжнародного законодавства (якщо компанія працює в міжнародних юрисдикціях). Найлегшу налаштувати моніторинг допоможе LIGA 360. 
  4. Заздалегідь виробити стратегію при проведенні перевірок АМКУ. Мати розуміння про повноваження органу та обовʼязки компанії, зокрема щодо реклами, заключення договорів з постачальниками, пакування - тобто всіх тих вимог, що забезпечують дотримання добросовісної конкуренції між українськими бізнесами. 

Банківський комплаєнс 

Відповідність нормативним вимогам для банків - це загальний термін, що означає, що банки розробляють свою політику і практику відповідно до будь-яких правил, яких вони зобов'язані дотримуватися. Сюди відносяться будь-які чинні місцеві, державні або міжнародні закони, а також будь-які правила, встановлені фінансовими регуляторами. 

Зокрема, банки мають зобовʼязання щодо: 

  • Запобігання ухиленню від сплати податків, 
  • Протидії відмиванню коштів, 
  • Безпеки персональних даних, 
  • Процедур внутрішнього контролю. 

Ознайомитись із нормативними вимогами та контролювати зміни допоможе ІТ-платформа LIGA 360. 

Більше можливостей для бізнесу з LIGA 360 

Дотримання регуляторних вимог може бути трудомістким і складним процесом. Водночас, існують програмні рішення, які можуть допомогти вашому бізнесу впоратися з цим завданням. 

LIGA 360 - це рішення, яке спрощує процедуру комплаєнсу для вашої команди. Завдяки функціоналу ви можете зменшити ризик людських помилок і переконатися, що ваш бізнес не відстає від нормативних змін. 

  1. Переконайтеся, що ваша компанія відповідає регуляторним вимогам. Шукайте та аналізуйте нормативи, що стосуються вашої галузі.  
  2. Захистіться від співпраці з ненадійними контрагентами та клієнтами. Знайдіть ділові зв'язки, проаналізуйте фінансову діяльність, перевірте наявність у санкційних списках та негативних згадок у ЗМІ. 
  3. Переконайтеся, що ваші клієнти та партнери залишаються безпечними для роботи. Відстежуйте зміни щодо компаній, щоб переконатися, що ви можете надавати їм фінансові послуги або підписувати контракти.  

Сьогодні комплаєнс - це більше, ніж просто дотримання правил. Це репутація компанії на ринку, яку ретельно вивчають партнери, клієнти та навіть потенційні працівники. Тож бізнесам потрібно приділяти особливу увагу щодо процесу та шукати новітні на ефективніші інструменти автоматизації.  

Питання та відповіді 

У чому полягає важливість комплаєнсу в бізнесі? 

Ця процедура має важливе значення для бізнесу, щоб захищати фінанси, репутацію та ділові відносини. Він також забезпечує більш здорове та прозоре робоче середовище, де члени команди розуміють свої обов'язки та дотримуються етичного кодексу поведінки. 

Про які види комплаєнсу слід знати компаніям? 

Залежно від галузі та розміру, компанії можуть мати різні пріоритети. Сьогодні дотримання нормативно-правових вимог особливо актуальне в питаннях фінансів, ІТ, охорони здоров'я та безпеки. 

Які наслідки може мати недотримання вимог законодавства? 

Порушення законодавства може призвести до великих штрафів, судових спорів, втрати репутації та навіть банкрутства. Крім того, це може призвести до втрати довіри серед клієнтів і завдати шкоди бренду компанії. 

#Комплаєнс
Наступні кроки
LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
02.07.2024, 14:51
Ці інструменти допоможуть захистити бізнес від санкційних ризиків
LIGA ZAKON
LIGA ZAKON
24.05.2024, 10:33
У сучасному складному бізнес-середовищі комплаєнс-контроль став наріжним каменем діяльності компаній різних галузей. Але що саме являє собою комплаєнс-контроль і чому для бізнесу так важливо надавати йому пріоритет?